fbpx

ZOUK Beat Breakdown

RECOMMENDED ZOUK BOOK

The Art and Sensuality of Brazilian Zouk Dancing
Marie Alonzo Snyder

Marie Alonzo Snyder (modern dancer, choreographer, educator and scholar), presents a clear and helpful introduction and guide for anyone interested in learning about Zouk—the fast growing partner dance—in her debut book, The Art and Sensuality of Brazilian Zouk Dancing. Marie (a professional dancer for over three decades) has been dancing Zouk for the past 5 years and recently brought this beautiful, sensual dance to the Big Island of Hawai‘i.

Order the book at
http://livezoukaloha.com/order.php
www.livezoukaloha.com

 

 

ZOUK DANCE IN EUROPE/NETHERLANDS

(Research made 2014 by Charlotte Mathiessen)

BRASILIANSK ZOUK HISTORIA

Från lambada till dagens moderna dans, ZOUK utvecklas hela tiden och slutar aldrig att inspirera och imponera.

ZOUK MUSIK

Karibisk musik har alltid haft stort inflytande i de norra delarna av Brasilien. Zouk är en av dessa musikstilar, och härstammar från de franska karibiska öarna Guadeloupe och Martinique. Den sjungs ofta på 'kreol', en blandning av franska och afrikanska språk. Forskare tror att den rytmiska basen kommer från den arabiska kulturen. Samma bas återfinns även i flera länder som Spanien, Portugal, på den afrikanska kontinenten och i princip hela Amerika. Zouk rytm har spridits över hela världen, men då den varit stor i Frankrike, tror många, även människor från Brasilien, att musiken härstammar från Frankrike.

BRASILIANSK ZOUK

Denna mjuka och sensuella dans härstammar från Brasilien med rytmer från de karibiska öarna. Brasiliansk ZOUK är en väldigt ny dansstil som kom i mitten av 90-talet och har på kort tid spridit sig till hela världen. ZOUK betyder fest och inget namn kan passa bättre! ZOUK kan vara allt från en funky hiphopdans till en mjuk flytande dans fylld med känsla - det är bara fantasin som sätter gränserna. Dansen har sina rötter i Lambada men dansas idag till all typ av musik - ofta till lugnare musik som RnB. Stilen är känd för sina många huvudrörelser men ZOUK kan även dansas helt utan dessa.
Brasiliansk Zouk (tidigare kallad Traditionell Zouk) är en partnerdans som härstammar från Lambada. Namnet Brasiliansk Zouk används för att särskilja dansen från Karibbeansk Zouk, som är historiskt relaterad till, men väldigt olik Lambada. Till skillnad från salsa, som leds med händerna, leds Brasiliansk Zouk från fler delar av kroppen. I flertalet steg har dansarna kontakt med ögon, ben, armar, axlar eller huvud etc.
Brasiliansk Zouk passar musik med lugnt tempo och dansas till flera olika dansstilar, bland annat R&B, latin hip-hop, arabisk musik mixat med Zouk rytmer. De tre huvudstilarna inom Brasiliansk Zouk är Traditionell Zouk, LambaZouk och Zouk med olika stilar.
Traditionell Zouk utvecklades först i Rio de Janeiro runt mitten av 90-talet när Lambadasånger slutade komponeras. Zouk var först utvecklat och utlärt av Adilio Porto och Renata Peçanha i Brasiliens mest kända dansskola för pardanser. Dom dansade till den långsammare musiken Caribbean Zouk, vilket gjorde det lättare att lära sig steg, rörelser, mönster och kombinationer. Det karaktäristiska steget som skapades var grundsteget (basic step), öppning och lateral, elastico och bonus (eller boomerang i europa). Traditionell Zouk passar till lugnare musik och betonar det starka slaget i musiken genom att ta ett långt steg på detta.
Sedan man la till steg och ändrade karaktärsdragen från Lambada gavs ett nytt namn åt dansen; från början 'Zouk Love', och senare endast 'Zouk'. Idag har Brasiliansk Zouk utvecklats och förändrats och namnet 'Traditionell Zouk' gavs stilen som först lärdes ut av Adilio och Renata.

LAMBAZOUK/LAMBADA

LambaZouk, eller Porto Seguro-stil, är ofta ansett som evolutionen av Lambada och kom i slutet av 80-talet. Stilen är karakteriserad av hög energi och feel-good attityd. Även om den är snabb och energisk, är det mjuka, kontinuerliga och rytmiska rörelser. Dansarna följer cirkulära rörelser. Ett sätt som LambaZouk skiljer sig från Lambada är att LambaZouk inte använder sig av skakande axlar. Axlarna hålls istället fixerade medan höfterna rör sig för att skapa en sensuell effekt. Ett antal rörelser har lagts till den moderna versionen av stilen, huvudsakligen skapade av Didi Santos från Brasilien.
LambaZouk är också unikt i hur stegen utförs till musik. Stegen har lika betoning på det starka slaget i musiken som de två efterföljande slagen. På detta sätt kan dansarna kontinuerligt inkorporera skarpa rörelser för att accentera starka slag utan att stanna dansen. Även om denna timing är populär är den dock inte exklusiv. Många dansare dansar också genom att ta ett längre steg på det starka slaget som i Traditionell Zouk. Det är också vanligt att byta mellan dessa två timings under samma låt. Kizombamusik är populärt inom LambaZouk på grund av dess rytm och takt. Eftersom musiken är snabbare, huvudrörelser väldigt sofistikerade och ofta utförda, behövs god teknik och timing för att utföra huvudrörelser utan skada.

ZOUK - OLIKA STILAR

Zouk-dans förändras och utvecklas ständigt. Ny och förändrad teknik, och hur man för/följer, men dansen behåller fortfarande samma ram och mönster som Brasiliansk Zouk. Ny musik är också en del av denna utveckling, och leder till nya rörelser och tolkning av musiken. Några av dessa stilar nämns här.

NEOZOUK

En variant av Zouk som skapades av Mafie Zouker och Ruanita Santos 2007, med målet att visa olika trender inom Zouk. Det är en delad dans med att föra/följa, där det skiftar vem som för och följer. Varje dans har samma egenskaper, men med olika konturer. Musiken är mixad med trance och modern musik, med basic Zouk rytm. Den ursprungliga franska eller portugisiska sången förekommer oftast inte.

FLOWZOUK

Relaterad till NEOZouk, Arkkanjo influerade Rios dansscen mycket med hans stil 'Flow Zouk'. Som namnet antyder är rörelserna och förningen väldigt flytande och jämn. Det är mycket kroppskontakt och kroppsrörelser i denna stilen.

SOULZOUK

Soulzouk utvecklades 2005 av China, en lärare från Rio Brasilien. SoulZouk (också kallad 'Zouk freestyle') skiljer sig från Brasiliansk Zouk i hur den knyter an till musiken. Stilen är inte bara baserad på takt utan också melodin av sången. Den kan dansas till Zouk musik, men lärs också ut till en mängd olika musik genrer som inte har en Zoukrytm.

MZOUK

Mzouk skapades i Palma (Spanien) som en blandning av Brasiliansk Zouk, Zouk från Antillerna med influenser från den spanska Rumban. Tekniken skapades av Jefferson Costa (Gêgê ). Jefferson experimenterade med 6 dansaere. De studerade hur man positionerar kroppen rätt för att göra MZouk till en säker dans. Efter sju år blev dansarna lärare inom denna nya stil. De två lärarna är Daniel and Leticia Estévez López som sedan 1998 arbetar med att blanda MZouk i olika omgivningar.
År 2000 skapade Jefferson Costat och hans sex lärare 'The Association Mzouk of Mallorca' som är en kulturell grupp med målet att sprida MZouk genom tävlingar, seminarier och kongresser.

LYRICAL ZOUK

Skapad av Lindale Thompson, och den första stilen på Londons Lambada Zouk Scen. Stilen koncentrerar sig på kontakt mellan partners och musik, och jobbar med den interna kemin mellan dansarna och sträcker sig utåt. Även om den jobbar med rytmen är det också betoning på musikalitet. Även om det frå början lärs ut enligt 1-2-3 principen uppmuntras dansare att knyta an till musiken och hitta möjligheter i rörelser och hur man färdas. Lyrical Zouk lärs ut till Zoukmusik samt många andra musikstilar från klassiskt till swing.

AUSTRALIENSK ZOUK

En blandning av Rio-Zouk & Neo-Zouk. Denna stil ses i flera uppträdanden av instruktörer från Australienska dansskolor. Zouk i Australien har under flera år varit starkt influerad av de bofasta brasilianska instruktörerna som Kadu Pires & Larissa Thayane, Claudio & Monica, Alisson Sandi och icke bosatta instruktörer som Mafie Zouker, Renata & Jorge, Adilio Porto.